Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

amylaza ślinowa

amylaza ślinowa - enzym hydrolityczny produkowany przez ślinianki. Rozkłada skrobie i glikogen poprzez dekstryny do maltozy. Dawna nazwa amylazy ślinowej to ptialina.


Inne hasła zawierające informacje o "amylaza ślinowa":

Miód ...

Trzustka ...

Enzymy ...

Śnieżyczka przebiśnieg ...

Ślina IB5 łączącą się z polifenolami takimi jak taniny [8]laktoperoksydaza – pełni funkcję bakteriobójczą enzymy trawienne : amylaza ślinowa – rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę α-D-glukozydaza maltaza – rozkłada maltozę ...

Trawienie wysokie stężenie kwasu solnego inaktywuje amylazę ślinową. Jednak do momentu zakwaszenia pokarmu amylaza ślinowa jest wciąż aktywna - w konsekwencji 20-40% wielocukrowców zostaje rozłożonych. ...

Jama ustna ...

Sok trzustkowy ...

Numer EC ...

Kategoria:Hydrolazy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "amylaza ślinowa":

Układ pokarmowy człowieka (plansza 19) ...

109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka (plansza 14) ...

Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część I (plansza 10) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie